Son günlerde artan ve sosyal medyadan “şubelik veriyoruz” , “gelin şubemiz olun” , ” … yıllık sektör tecrübemizle gelin bize şube olun” vb. reklamlarla insanları Sigorta Acentesi şubesi olmaya davet eden; alt yapısı, tecrübesi, bilgi ve bürokrasi birikimi ve hatta işletme sermayesi dahi olmayan bir çok kişinin oturduğu yerden çaba bile sarf etmeden sosyal medyadan reklamlar ile insanları vaat ettikleri yüksek komisyon yüzdeleri ile kandırarak, manavdan 1 kg. limon almak kadar kolay bir şekilde bu işe başlaması inanın içler acısı bir durum. son günlerde derneğimize iletilen şikayetlerdeki artış konusu şube tesis edilirken verilen sözlerin tutulmaması ve merkezlerinin şube bürokrasisi hakkında bilgi sahibi olmadıkları için şubelik alan kişileri de zor durumda bırakılması ile sonuçlanan uygulamalar yer aldı. Bu sebeple uyarıyoruz şubesi olacağınız firmanın geçmişini ve sektördeki yerini araştırmadan şubelik tesisi yapmayın, yüksek komisyon vaatlerine kanmayın acente komisyonunun %100 (birim) olduğunu var sayacak olursak bunun %22 (birimi) gelir vergisidir. acente komisyonundan geriye %78 birim kalır. vergi ve Devlet uygulamaları her kişiye yada firmaya farklı işlemez herkese aynıdır. bu realiteyi görmezden gelip yüksek komisyon vaadiyle şube tesis edenlerin sonunun er-geç hüsran olacağı aşikardır. acente ve şube kalitesinin artması için,
Sigorta şirketlerinin üzerine düşenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Acentelik teminatlarının derhal yükseltilmesi,
- Acentelik yeterliliği için senelik, aylık üretim rakamının asgari geçim standartlarının üstünde tutulması,
- Önüne gelene acentelik tesisi ve mesleğe yeni başlayacak kişi yada kişilere portföy toparlayana kadar acentelik tesis edilmemesi.
SEDDK nın üzerine düşenleri şöyle sıralayabiliriz;
- SEDDK şubelik verecek yapıları bir Sigorta brokeri gibi ayrı bir sigorta aracısı olarak nitelendirip, farklı bir statüde farklı kanunlarla değerlendirmeli, denetimini direkt kendi içinde kuracağı birimde gerçekleştirmeli, şartlarını ve tesisini zorlaştırmalı.
SEDDK şubeleşme şartlarını tekrar gözden geçirmeli, her canı isteyenin bu işi yapamayacağı şekilde yeniden dizayn etmeli. Bunun yeniden dizayn edilmesi için PASAD olarak elimizden gelen her katkıyı, bilgi ve tecrübeyi yetkililerle paylaşmaya hazır olduğumuz belirtmek isteriz.